Sunday, October 30, 2005

lim. ed.



Comme des Garçons är kända för att varje år släppa någon av sina dofter i limited edition-versioner. Deras Eau de Parfum (originalet) samt 2 och 2 Man har genomgått detta åtminstone. I år dyker originalet upp i en version som endast finns i en numrerad utgåva om 2500 exemplar. Over the Moon. Jag vill ha.

"
For those of you who speak French, you already know that Comme des Garcons means 'Comb the Boys'" - seth.blogs.friendster.com

Tuesday, October 25, 2005

king

Läste doftspecialen i senaste numret av King utan större förhoppningar att finna något annat än listor från tillverkarna med de olika noter dofterna ska innehålla. Mycket riktigt var det enda som gavs. Varför ska det vara så svårt att faktiskt skriva journalistiskt om en doft? King är kanhända inte vara det bästa exemplet, men nu hade de ju i alla fall chansen.

Ärligt talat undrar jag om de ens luktat på någon av dofterna. Armanis nya City Glam sades vara fräsch. Seriöst, den doften skulle passa rätt bra på doftklossarna i pissoaren. Fräsch är nog en av de sista associationsorden jag skulle ta till. Om Mexx Ice Touch stod det cool. Högst originellt. Vore det inte lite intressantare för alla om de åtminstone försökte sträcka sig bortom de copywritingskills parfymföretagen sätter i deras händer?

Medan jag fräser kan jag lika gärna fortsätta lite till. Nöjesguiden lät ett antal människor lista höstens trender nyligen och då fanns dofter med där. Mattias Lind, designer hos Julian Red, tyckte att Comme des Garçons Asphalt var höstens doft. Hur var det nu, Tar eller Garage? Jag ska kanske inte skälla för att det råkade bli fel när grundtanken var så god.

Dagens doft blir Etros Helitrope. Om några dagar hoppas jag kunna rapportera om det lilla franska märket Parfume Divine. Kan knappt bärga mig efter det jag hitills fått höra om dem.

Friday, October 21, 2005

te

Stressen växer sig större över att aldrig ha nog med koll varje gång jag ser någon skiva bli slutsåld, eller som nu, parfymer som går i graven. Comme des Garçons lägger ner sin första serie Leaves.

Jag försöker bygga upp små riktlinjer och doftprojekt för att inte irra runt helt utan mål vad gäller botaniserandet av parfymer och strävan mot att bli en fullfjädrade perfumista. Kommande projekt har varit att nosa upp en mängd dofter som alla bygger kring någon form av tenot. Tea, som återfinns i just Leavesserien, ska vara en rendering av det underbart rökiga teet Lapsang Souchong. I och med att jag hitills svalt allt Comme des Garçons erbjudit tvivlar jag på att Tea blir en besvikelse. Med bara dagar kvar till löning kollar jag dagligen in Luckyscent för att se om de fortfarande har kvar sina flaskor. Panik panik!

Utbudet har ännu inte genomgått en ordentlig undersökning vad gäller dessa tedofter, men kvar på listan finns Tea for Two av L'Artisan, Bvlgari Red Tea (som inte kommit ut än), Annick Goutals Eau du Fier. Hitintills testade är Comme des Garçons - Nomad Tea och Bvlgari Black. Det lär ju finnas fler och finns det någon som läser detta får ni gärna tipsa.

Wednesday, October 19, 2005

eau des merveilles



Efter alldeles för lite nattsömn vaknade jag med oro i kroppen från en dröm. Visserligen var det min födelsedag i förrgår, men det var inte förväntan som väckte mig. Inte heller lyssnade jag efter människor som med paketprassel och tassande fötter snart skulle sjunga grattis. Antagligen var det väl drömmen, men jag mindes inget av vad den handlade om. Förutom en sak som låg kvar och malde i skallen en stund efteråt: Varför har inte Hermès några dofter för när de har så fina klädkollektioner?

Det tog en liten stund tills jag kommit till sans igen och allt slutade vara så uppochnervänt som det bara kan vara slutsekunderna innan vakenheten sätter igång. Det är klart Hermès har dofter låg jag och tänkte. Men varför var jag inte mer bekant med dem än så? Morgonen gick, jag somnade säkert om, minns inte så noga.

Hur som helst provade jag en parfym senare på förmiddagen, ett prov jag fick av den vänliga kvinnan i USA som jag nämnde tidigare. På flaskan stod bara titeln på doften, Eau des Merveilles. Betagen är ordet som beskriver vad som hände mig. Så vansinnigt god att jag tappar orden då jag ska försöka beskriva den ordentligt. Unflyende är nog det bästa jag kommer på. Jag sökte direkt på namnet och vad fann jag? Hermès så klart...

Starten är lite apelsin- och citrusaktig, men verkligen ingenting som dominerar. Den har två delar, men jag lyckas inte identifiera någon av dem. Den ena är ljus och lätt och är den som flirtar mest med min näsa. Den andra är något dov och krämig. Påminner lite om hur ett rapsfält doftar på sommaren, något unket och lite smörigt. Den delen drar mig tillbaka till doften om och om igen. Mörk och i rörelse.

Thursday, October 06, 2005

samsung

Saxat från parfymbloggen Now Smell This som saxat från Time Magazine:

Samsung Electronics has developed a signature corporate fragrance called Intimate Blue, a "fresh, fruity aroma" designed to "evoke Samsung's cobalt blue logo". It is not for sale, but you can smell it in the Samsung Experience store in NYC.

Tänker man på färsk och fruktig då man tänker på Samsung? Snarare grått, datakomponenter och instrumenpanel för egen del...

gaultier²

Första intrycket: Rosa tuggummi och väldigt lik Jean-Paul Gaultiers damdoft Classique, men en smula nedtonad och inte lika blommig. Mint slår emot i början och finns kvar rätt länge. Efter en stund dyker det upp en något pepprig eller möjligen träig ton som håller sig i bakgrunden. Tuggummidoften som är snarlik ett tuggummi som fanns att köpa på tub förr (finns kanske fortfarande, men jag har bara smakat då min bästa barndomskompis Martin hade med sig åt mig från sin semester på franska rivieran någon gång på 80-talet. Fan vad avundsjuk jag var på de där utomlandssemestrarna förresten), får mig även att tänka på något luktsudd jag hade på mellanstadiet. Faktum är att hela doften i sig är lite smutsig och grumlig och påminner möjligen mer om pennfodralet luktsuddet låg i än själva suddet i sig.

Hemma från jobbet, nyduschad och med nypåsprutad doft på kroppen märktes en svag, god doft av nagellack precis i början. Det som kändes lite smutsigt och träigt påminner lite mer om mandelmassa än skitigt pennfodral. Den gillas i alla fall och i morgon ska den lilla matkassa som finns kvar halveras. Har ett prov kvar som antagligen blir oanvänt då jag köper doften i morgon. Är någon nyfiken är det bara att höra av sig så skickar jag (martin at twisterella.com).

----------

Det var en dyr liten sate! 20 ml kostade 365 kronor. Visserligen är det en EdP... Kommer man se en ökning i mängden EdP:er med en inriktning på män snart kanske? Det vore fan på tiden hur som helst. Nog för att överdosering kommer förekomma, men övning ger väl färdighet. Men varför skulle män inte vilja ha en doft som håller läng(r)e i jämförelse med flytkigt rakvatten?

Monday, October 03, 2005

prover

Vissa människor växer det garanterat änglavingar på och numer tror jag på en inneboende godhet hos folk. I dag kom nämligen ett paket från USA som egentligen skulle innehålla ett 10 ml prov på Agent Provocateur EdP, men visade sig innehålla 25 ytterligare småflaskor från diverse parfymhus. Nu har jag ett stort fång dofter att vandra genom som jag antagligen annars inte skulle ha kommit i kontakt med så fort, helt underbart. Några utvalda namnkunniga jag är sjukt nyfiken på är Guerlain Habit Rouge, Creed Angelique Encens, Etro Magot, Shiseido Feminite du Bois, L'Artisan Parfumeur Bois Farine och MPG Ambre Precieux.

Besviken på att Kicks i Örebro ännu inte fått in Galutier² köptes istället Gucci Pour Homme. En måstedoft jag är glad av att äntligen ha i min ägo. Matkassan har blivit oroväckande skral så här tidigt på månaden. Gucci PH är till en början skrämmande maskulin men övergår rätt snabbt till sin underbart kryddiga trä- och blyertsdoft som sedan håller sig så, något sötade av vanilj. Det här måste vara en av de bästa herrdofterna från ett designerhus.