Wednesday, August 22, 2007

guerlain - aqua allegoria: herba fresca

Det finns tre dofter från Guerlain jag länge menat att skriva om, men det har liksom aldrig blivit av.

Den ena är Mitsouko, en av mina sovdofter (en doft jag kan ha på mig när jag går till sängs eller varvar ner) och blev helt euforisk när jag faktiskt kunde känna den på en kvinna i 30-årsåldern på stan en dag. Hur legendarisk den än kan sägas vara så är det inte vanligt att upptäcka den bland folk.

Den andra är Habit Rouge, Guerlains magnifika herrdoft från 60-talet. Den har snabbt vunnit mark i mitt hem och avgudar den verkligen. I början hade jag många betänkligheter gällande doften och daterad var helt klart ett ord som ideligen ploppade upp. Skam den som ger sig och så fel jag hade. Jag ber att få återkomma till båda dessa giganter.

Men den jag i dag ska lägga fokus på är en av många inte särskilt väl ansedd doft: Aqua Allegoria: Herba Fresca. Den enda doften från deras enklare Aqua Allegoria-serie jag fastnat för (ska tilläggas att jag inte bekantat mig med Mentafollia som många gillar). Enkel och lekfull skulle kunna vara en kort och fungerande beskrivning på Herba Fresca, men jag kan inte dra mig till minnes då jag var kortfattad i en recension senast.

Början domineras nästan helt av mint, eller kanske snarare av pepparmynta. Den doftar som nyligen krossade blad från färsk mynta. Den svala ”höga” känslan i näsan från inledningen håller sig kvar rätt så länge, längre än man skulle kunna tro med mint. Övergången till den gröna och lite gräsliknande mitten fungerar perfekt. Vet inte riktigt vad det är eller beror på, men jag och gröna dofter är verkligen som ler och långhalm. Det är få jag inte älskar direkt, oavsett om det är så skilda akter som Calamus från Comme des Garçons, Eau de Campagne från Sisley eller den från dagens uppdatering: Herba Fresca.

Där finns ingenting mörkt, dovt, djuriskt, gömt eller komplicerat i denna gröna cocktail, utan är väldigt rättfram och lätt. Väljer den när ingenting annat tycks passa (eller när jag använt L'Artisans L'Eau de L'Artisan för frekvent). Hur simpel den än må te sig vid en första bekantskap så lyckas den alltid förvåna mig över hur gott jag doftar, även många timmar efter applikation!