Friday, December 09, 2005

läderfamiljen

Statcounter ger mig snygga hänvisningar till vad folk sökt på och nått A Commenced Gross. Jag klev runt bland de andra sökresultaten och hamnade på Åhléns dofttopp. Där står detta att läsa om doftfamiljen läder, "...är en liten doftgrupp som var vanligare förr. Dessa dofter är tjäriga och rökiga och nästa (sic) omöjliga att få tag på i dag."

Lustigt... På sistone har jag utan problem ramlat in i många dofter med en rätt så framstående lädernot i sig utan att ha behövt leta så värst. En uppräkning tycks vara på sin plats: Helmut Lang - Cuiron, Serge Lutens - Daim Blond, Serge Lutens - Cuir Mauresque,
Bvlgari Black, L'Artisan Parfumeur - Dzing!, Robert Piguet - Bandit, Creed - Royal English Leather, Santa Maria Novella - Nostalgia. Vilken drös! Det lär finnas många fler, men de där kom jag på nu. Om sen samtliga är typexempel på 'läderfamiljen' eller ej kan kanske diskuteras, men ont om läderdofter är det knappast. Eller jo, på Åhléns dofttopp är de nog förresten omöjliga att finna...

1 Comments:

Blogger Concord said...

Det är sant att läderfamiljen fått ett enormt uppsving på senare år, men endast bland nischmärkena. Jag tror knappast en läderbaserad doft skulle överleva de "fokusgrupper" som en kommersiell parfym måste genomgå.

För femton år sedan fanns bara en handfull klassiker som Cuir de Russie, Bandit, Tabac Blond och Knize Ten

Problemet med läderparfymer är att de ofta doftar väldigt snarlikt. Ämnet som ger karaktär av läder heter quinoline och brukar helt ta över i en blandning och ge dem en skarp doft av bränt gummi.

Själv älskar jag quinoline i dofter och applåderar särskilt de skapelser när det balanseras av helt nya ackord som det karamellmyskiga stråket i Dzing!

1:39 PM  

Post a Comment

<< Home