Tuesday, January 17, 2006

chergui

Ibland vågar jag knappt ge mig i kast med att skriva om vissa dofter, ungefär som vissa skivor man finner så perfekta att man inte riktigt vet hur de ska angripas vid en beskrivning. Chergui från Serge Lutens är en sådan. Den tredje jag provar från det legendariska och nästan mytomspunna parfymhuset och antagligen min favorit hitintills. Daim Blond ska jag också försöka skriva om lite urförligare längre fram. Det överjävliga är att om jag vill åt en hel flaska (50ml) av dessa dofter får jag punga ut ungefär 900 kronor exklusive frakten. Chergui får mig att vilja begå bankrån.

Några få sekunder efter doften applicerats på huden börjar det hända
mirakel. Silkeslen och mörk svävar den över huden. Vågar knappt ge mig i kast med att försöka utreda vad som döljs i den här, men rätt tydlig ambra visar sig snabbt, samt en mandelliknande not som samarbetar fint tillsammans med en ton av någonting mintaktigt. Här verkar finnas någonting blommigt också, som en frostig ros dold bakom den orientaliska öppningen. Funderar på om det efter en stund kryper fram lite läder och mysk till ytan, för när jag gått runt med Chergui ett tag associerar jag utan svårigheter till Dzing! från L'Artisan. En annan doft jag med lätthet associerar till är Gaultier². Faktum är att jag finner den vara en ordentligt nerstrippad version av Chergui, åtminstone om jag kisar lite med ögonen. Vid den direkta jämförelsen av de två framstår Chergui som klart mer komplex, men den distinkta skillnaden verkar vara att Gaultier² har en högljudd vaniljnot samt är högljudd överlag och Chergui går mot en rökig, lite dov och tystlåten karaktär. Men tro nu inte att det går att komma undan med att skaffa Jean-Paul Gaultier-doften och sedan sova tryggt om natten. Det är två väldigt olika dofter, men de tycks ha ett släktband.

Liljekonvaljdoften Un Lys samt myskmonstret Muscs Koublaï Khän står härnäst på min Serge Lutens sniffa på-önskelista.

4 Comments:

Anonymous Björn said...

Hej. Jag måste erkänna att jag småläst din blogg lite till och från några månader nu och jag vill bara säga att det är jävligt intressant det du skriver. Utförligt och träffsäkert så man blir nyfiken själv på en del för mig okända parfymer. Är tidigare ett stort fan av comme des garcons dofter (via websökning på CdG som jag hittade din blogg) som du behandlat mycket i din blogg och det är alltid lika nöjsamt att komma till C/O Stockholm och dofta sig igenom deras CdG-sortiment. Aja. Fortsätt skriva. Din blogg är apbra! :)

2:03 AM  
Blogger shifts said...

björn: Tack så mycket för berömmet! CdG är verkligen ett av mina favorithus, så det kommer garanterat komma mer av den varan. Tro det eller ej så har jag aldrig besökt C/O Stockholm än, vilket jag _vet_ är synd och skam!

2:21 PM  
Blogger Concord said...

Ah, Chergui! Vad ska man säga? Chergui har snabbt åkt upp i min absloluta parfymtopp och det ska sägas att det inte hör till vanligheterna. Håller med om att Chergui är komplex. Jag har svårt att urskilja några noter, speciellt i den explosiva öppningen. För mig känns toppnoterna ganska högljudda och mer maskulina är vad man är van vid hos Lutens. Friska och som du säger mintiga toner. Jag gissar att det är tobaksackordet. Men den riviga starten håller inte i sig, utan djupnar för varje sekund och
visst är det läder och mysk du känner. Lädret är inte lika framträdande som i Dzing! utan blandas mer harmoniskt med höliknande kumarin. Kumarin luktar också ganska snarlikt vanilj, så det kanske är det som får dig att tänka på Gaultier2. Någon ros kan jag inte urskilja fastän den säkert finns där. Sandelträ och ambra är mer framträdande. Honung sägs vara en beståndsdel, men "honungslik" tycker jag passar bättre in som beskrivning.

Chergui är en tripp. Den förändras och djupnar hela tiden och blir bara bättre och bättre på huden tills man knappt står ut.

Sen har vi ju priset. Grejen är att det faktiskt..."lönar sig"...*host*..att köpa den stora flaskan från Palais Royale-butiken. 75 ml kostar 100 euro plus 14 i frakt. Jag hade svårt att sova natten efter jag beställde den, men efter det har jag inte ångrat mig en sekund.

http://www.salons-shiseido.com/anglais/pagelut.html

3:14 PM  
Blogger Viktorov said...

Jag vill gärna läsa dina åsikter om Daim Blond. Snart. OK?

3:47 PM  

Post a Comment

<< Home