Saturday, September 23, 2006

irisdofter

Dagen har mest spenderats gående från affär till affär, nedslagen av det faktum att ytterrockar och kavajer inte görs i storlek 44. Det är banne mig ett rent helvete när det kommer till mindre storlekar, valfrihet existerar inte, inte i Örebro. Som tur är var dagens doft en sådan som har en lugnande effekt på mig, Hermès Hiris, ackompanjerad av Andy Tauers Orris samt Divine l'Homme de Cœur på mina händer för en jämförelse.

Samtliga är parfymer skapade kring doften av iris (eller snarare roten), men alla med väldigt olika sätt att närma sig den. För ett tag sedan hade jag planerat att ge mig i kast med att leta upp flertalet irisdofter som gick att få tag på, men fullföljde aldrig den planen riktigt. Lite tafatt har jag skaffat lite prover, men saknar saker som Acqua di Parmas Iris Nobile, Frederic Malles Iris Poudre, The Different Companys Bois d'Iris och Maître Parfumeur et Gantiers Iris Bleu Gris.

Hermès Hiris är silkeslen och lätt och varm iris. Perfekt de dagar då man vill lukta gott men knappast göra något slags statement med sin doft. Olivia Giacobetti är näsan bakom doften och även om hon kanske är känd för rätt så lätta luftiga (L'Eau de L'Artisan, Frederic Malles En Passant) alster så måste nog denna vara en av dem där det dras till sin spets, utan att den för den delen blir sparsmakad. Metallisk morot öppnar doften, men moroten försvinner ganska raskt. Kvar blir iris som snart får sällskap av lite vita blommor jag vill finna längre ner i doftpyramiden. Har dock har inte funnit någon lista som bekräftar saken. Den luktar bekant, men har haft svårt att precisera vad det kan vara, ända till min flickvän sa att den luktar smink.

Divine l'Homme de Cœur är betydligt kallare och stramare. Ligger hyfsat nära Dior Homme, men saknar den lite chockartade gröna selleriöppningen som Dior Homme levererar. Det var ett tag sedan jag kände Diordoften, men Divines iris känns en aningen mörkare. Svår att särskilja ingredienser från, men den inger det där sköna lugnet som verkar vara själva kärnan i irisdofterna. Mina associationsbanor för mig konstant till blyerts på papper, men helt utan cederträet i pennan.

Andy Tauer Orris är det en sabla tur att jag fått tag på. Han tillverkade en mycket begränsad mängd av doften som delades upp på prover (2ml) som han sedan postade till läsare av hans blogg, med meddelandet att han inte hade någon intention att tillverka mer. Har varit så sparsam med provet att jag näst intill inte använt det alls, vilket faktiskt är ett slöseri i sig. Dofter ska användas precis som dyra sjutummare ska spelas. Jämfört med de andra två är denna rena rama doftchocken. Rökig och grovhuggen, luktar oljad motorsåg och sågspån som yr. Lite som terpentin... Den känns ytterligt komplex jämfört med de andra, men tvingar dit min näsa till handen om och om igen, så det är på inget sätt en negativ sak. Den liknar mer en läderdoft än en av iris, köttig och full av kryddor och aromatiskt trä. Har läst någon säga att de finner rosor innuti denna, men de flyger obermärkt förbi. Den är faktiskt underbart mörk och dov. Paniken infann sig då jag insåg att jag omöjligen kommer kunna få tag på mer när provet är slut. Dock hörde väl Tauer min bön, för doften kommer i alla fall ut i en väldigt limiterad upplaga till jul och den SKA jag ha.

En till iris ska jag skriva om, men den får bli ett eget kapitel: Serge Lutens Iris Silver Mist, irisens motsvarighet till en hästspark.

Divine
Tauer Perfumes

9 Comments:

Blogger Concord said...

Iris är en spännande ingrediens. Och extremt dyr! sist jag kollade kostade Irisabsolut 900:- per ml. Vet inte om så många använder äkta iris (eller orris som den också kallas) men Chanel No.19 lär innehålla 1% av den äkta varan.

Har inte känt någon av dofterna du skriver om förutom Dior Homme. Ska bli kul att höra vad du säger om Iris Silver Mist. Har bara provat den som vaxprov, men gillade den om jag minns rätt.

Tror min favoritiris är Guerlain Aprés L'Ondée. Sval och melankolisk med viol och lite nejlika. Underbar!

P.S. BN är ju nere så jag får hälsa här att MKK går iväg imorgon, så du har den nog på onsdag ;)

12:07 PM  
Blogger Concord said...

Glömde säga att Iris Poudre är väldigt feminin, inspirerad av de stora aldehydparfymerna; Chanel No. 5 och 22, Arpége mm. Pudrig och mjuk som en pastellfärgad mohairtröja.

12:12 PM  
Anonymous Anonymous said...

Tjena,
intressanta jämförelser. Har inte testat de flesta men Iris Nobile tyckte jag helt dominerades av stjärnanis.Framstod nästan som en Lolita Lempicka Light med en lätt touch av iris. Trevlig men ej värd sitt höga pris.
Hoppas Basenotes kommer upp snart igen!
Mattias/MonkeyManMatt

12:47 PM  
Blogger shifts said...

concord & monkeymanmatt: Mer kommentarer på era kommentarer i kväll, dags för jobbet snart, men innan dess kan jag ju länka den temporära Basenotes: www.basenotes.eu

1:25 PM  
Anonymous erika said...

Hiris har ju blivit en av mina absoluta favoritparfymer, utan att jag riktigt kan förklara varför. Kan till viss del hålla med om att den är sansad, men samtidigt tycker jag att den är unik just för att den lyckas med att kombinera doften av sval lyx (kan lätt associera den med en Hermès-scarf eller schal...inte för att jag äger någon, men ändå)med natur-känslan, och den lätt kaotiska doftsammansättningen; själv plockar jag upp papper, morot, metall, blommor, solvarmt tyg, koreander och andra torra kryddor, och jag kan absolut förstå smink-associationen. Ser fram emot att läsa om Iris Silver mist...har en 7ml av den, men det blir aldrig av att jag riktigt ger den en ordentlig testomgång. Mitt snabbintryck är att den är strävare, torrare och med mer rotkänsla än Bois D´Iris (som jag tycker är oemotståndlig som doft - söt, träig, kryddig och på violsidan av iris - , men inte vet om jag vill dofta av själv. Har inte hittat någon Different Company som jag skulle betala fullt pris för...inte än iaf).

concord, jag har undrat vad i hela friden orris är. Är det alltså samma sak helt enkelt?

1:50 AM  
Anonymous Angelika Brusell said...

Får man fråga vilken doft du använder mest, nyfiken..

6:44 PM  
Blogger Concord said...

Erika: Japp. orris och iris är samma sak.

4:24 AM  
Blogger shifts said...

angelika: Det är inte ovanligt att jag använder olika dofter var dag i veckan, men visste finns det rätt många som jag konstant återkommer till. Nördig som jag är för jag statistik över vilka dofter jag har på mig varje dag och för de tre senaste månaderna har det varit: L'Artisan - L'Eau de L'Artisan, Serge Lutens - Daim Blond, Bvlgari - Eau Parfumée Au Thé Blanc, Hermès - Eau des Merveilles, L'Artisan - Dzing!, YSL - Live Jazz och Frederic Malle - Vétiver Extraordinaire.

Kollar vi om tre månader igen så kommer listan definitivt se annorlunda ut. Jag tror Daim Blond och Vétiver Extraordinaire kommer finnas kvar, men resten kommer vara något annat.

11:13 PM  
Blogger marlen said...

Martin! I've been trying to get in touch with you...email me! Marlen:
theperfumecritic at yahoo dot com

11:16 PM  

Post a Comment

<< Home